I AM STRONG ENOUGH

BUT IT DOESN'T MEAN I CAN'T CRY AT ALL

Tuesday, August 16, 2011

Rezeki langit

2011 telah menjadi saksi betapa aku sangat gembira untuk tahun ini. tahun yang mana sangat menggembirakan aku dan juga orang keliling aku. Thank you Allah...


Aku telah tamat belajar dengan jayanya dengan memperoleh Ijazah Kepujian kelas Pertama


Aku telah dianugerahkan Anugerah Naib Canselor


Aku telah mendapat perkerjaan di sebuah company insurance ternama di Malaysia dan akan mula bekerja selepas raya


Aku telah dicalonkan sebagai Anugerah Graduan terbaik Konvokesyen UiTM tahun 2011





Dan yang penting, aku telah jumpa dia yang mana telah membuatkan aku hidup kembali...

Sunday, July 10, 2011

Jangan Gadaikan Maruah Seorang Ibu Hanya Kerana Mahu Menipu...

oklah, dah lama x update blog nih. dah bersawang. tak tau nak cite apa sebenarnya. but for this time, i got a very nice story to share and i will let u to judge then.

ni berdasarkan kisah sebenar yang aku sendiri lalui. sebelom itu, aku terpaksa confess that at the moment i begin to tell u readers this story, i have gone through all fucking moron days before. its like hell and sometimes it kills me like those arrows glued in my heart. but its ok. lets begin the story...

it was six months i got to know someone. dia look nice and sometimes people call dia as sweet-talker. itu tak menjadi masalah. tapi apa yang aku nak bagitau, the moment before it ends between us, die buat drastic decision which i think really unfair between us. and i was shocked for the things happened. it took a week before we met again.

katanya hati die memang takda untuk aku. it sounds cool when u have to confess the things that u didn't be able to face it. ryte? its ok then. but, the moment die cakap yang die terpaksa lepaskan adalah commitment to family and other things including personal desire. die punya mak sedang sakit kuat and it is the reason why die turun kl semata2 nak look after mak die dengan kak long die. kire cam gilir2 la. aku cube memahami dan bila orang cakap pasal ibu, mulalah aku rasa sebak dan meleleh air mata.

die terpaksa menanggung beban yang berat kerana die adalah anak harapan keluarga walaupon die tak mampu katanya. aku mula simpati. tapi x mengapalah. kadang2 kalau kite x mampu nak tolong, dengar pun dah lebih dari baik. ni bukan pertama kali die bagi alasan yang mak dia sakit and die have to take over the responsibility to look after die punya mak.

mungkin disebabkan aku terlalu sakit dan tak mampu menanggung beban bila hati dipermainkan, tuhan pula datang membantu menunjukkan segala kebanaran. semuanya terbongkar dan segala helah mula tersurat.

adalah seorang hamba allah yang baik hati dan rapat dengan si "dia" ni dan sekampung sebelah rumah pulak tuh datang tegur aku kat facebook. aku pon melayan je la. satu demi satu persoalan aku tanya dan semua alasan yang aku dengar sebelom ni hanyalah palsu belaka.

yang pertamanya, niat aku bertanyakan khabar mak "dia" hanyalah untuk sekadar ambik berat. tak lebih dari itu. akan tetapi. hamba Allah ni pula kata sesuatu yang sebaliknya. yang sebenarnya mak "dia" tu sihat walafiat dan siap boleh bawak cucu naik motor jalan2 keliling kampong lagi. walhal sebelom ni (malam semalam) dia kata mak dia skarang ni ada kat P**M warded sebab sakit. sakit tua maybe. die terpaksa gilir2 jaga dengan kaklong die. 

yang keduanya. aku tanyalah betul atau tidak samaada die ada seorang kakak yang selalunya dia bahasakan dengan kaklong. dan hamba Allah ni pulak pelik dengan soalan aku. die kata "dia" ni anak sulung dari tiga adik beradik. haa pelik tak? games ape yang die cuba create ni? aku dah makin pelik.

dan ade beberapa soalan yang aku tanya lagi dan aku rasa cam x sesuai nak ceritakan kat sini. 

lihatlah dunia, kadangkala manusia sanggup menipu dan mampu mengeluarkan air mata palsu hanya kerana nak menunjukkan mereka ni betul2 dihimpit masalah. tapi bagi aku, tak perlu menggadaikan soal kesihatan seorang ibu yang melahirkan dengan cara mendoakan supaya mereka sakit.

kalaulah aku ni kejam, aku doakan saja supaya tuhan berikan mak dia sakit seperti apa yang dia cakapkan tu? doa orang yang teraniaya itu dimakbulkan tuhan bukan? tapi aku bukanlah orang sekejam itu..

jadi, nilailah sendiri dimana anda letakkan harga kasih sayang seorang ibu dengan menggadaikan soal kesihatannya sehingga sanggup menipu orang lain dan mendoakan supaya ibu kandung sendiri ditimpa sakit yang dia doakan sendiri untuk mak dia.





fikir2kan lah.. sekadar renungan. sekurang2nya aku belajar sesuatu dari apa yang berlaku kepada aku. iaitu jangan mudah sesekali percaya kata2 manusia kerana mulut bisa menipu walaupun niat itu ada baiknya.

love all, trust few, do wrong to none.

with love, yau

Friday, May 27, 2011

A Hectic Month

happy friday readers!

it has been a month i didn't update any entry on this blog. since the final examination till up to this time, it was a hectic days for me. too much things to cover and time get jealous on me to have a very leisure moment even i don't have a time to cheer myself.


ok lets begin with the adorable moment which i thing suppose to be appreciated.

17/05/2011

It's Marcell!!

i followed my friends interviewing Marcell at PNB Darby Park. i don't know how to explain how amazing the interview session with him. he is kind of smart and handsome guy which people can consider as a good icon for the public. currently, Marcell is on his plan to further his study in law field.





21/05/2011

It's 2am

the very well-known Korean pop @ K-pop group around the globe. again, i followed my friend to watch the concert which was held at Wisma MCA. the minimum prize for the ticket is RM 300 and i got it for free and get a special seat as a photographer and media.






16/05/2011

We call it as Malakau!

My best pal and i celebrating our fifth year of being friends.





21/05/2011

calling for Citrawarna

it's Malaysia annual event for promoting malaysia tourism industry.


23/05/2011

i got a call from university Malaya for the appointment as research assistant (RA) for the thesis which the title is quite interesting. the role and challanges of non-governmental organization in Malaysia social protection. i have been in Ipoh for 3 days. and currently i am looking the NGO in around Kuala Lumpur before bound to Penang in recent time.



tired, but it was an adorable moment...

Sunday, April 24, 2011

Perplexing


IF YOU START TO MISS ME,

REMEMBER,

I DIDN'T WALK AWAY!

YOU LET ME GO...


indah pernah...

Sunday, April 17, 2011

Something for Weekend?



1. There are at least two people in this world
that you would die for.


2.. At least 15 people in this world
love you in some way.


3. The only reason anyone would ever hate you
is because they want to
be just like you.


4. A smile from you can bring happiness to anyone,
even if they don't
like you.


5. Every night,
SOMEONE thinks about you
before they go to sleep.


6. You mean the world to someone.


7. You are special and unique.


8. Someone that you don't even know exists loves you.


9. When you make the biggest mistake ever,
something good comes from it.


10. When you think the world
has turned its back on you
take another look.



11. Always remember the compliments you received...
Forget about the rude remarks.


Something is in my heart in there,
that knows only on you to.
Only a place is in my heart,
done only for you.
It is sorrow and pain in my heart,
if I saw you not once.
In my hugging, it does quite sore,
if I must see
you kiss like anyway and ever.
In my hugging, it becomes quite warm,
if you smile at me
and says quite delicately and dearly:
"Hello my love"
Hope is in my heart...



Y@u

Thursday, April 14, 2011

Ada sahaja ...

satu2 masalah datang.. time2 nak exam ni la ade je perkara yang tak senang hati. external masok klinik kuarantin untuk dua minggu.. ni kes rajin sangat bagi orang sedut2 segala macam movie yang ada dalam tuh. aleh2, satu pon x dapat nak recover sebab system dalam external tuh dah pening.. banyak sangat virus dok jadi parasit dalam tuh.

labtop pulak buat hal. kalau campak dari umah aku tingkat 4 memang tak dapat ape la jawabnya.! dok slow sangat.. tau la dah tua umor genap 4 tahon, tapi jangan la menggila sangat. tekanan dibuatnya!

handphone ada dua, tapi masing2 menggila. entah nape tak boleh detect contact list. pastu kalau hantar message, mesti terhantar kepada orang yg bukan berkenaan. hantar message yang sama banyak kali pulak tuh! mati la kalau hantar yang bukan2 kat orang yang tak sepotutnya. yang lagi gila, credit cepat habis sebab die auto-call. tetiba ja orang akan tanya kenapa aku senyap bila call. haa..letih nak menjawab. aku pun tak tau bila masanya yang aku call.

Sem lepas kene ears internal bleeding. alasannya, doctor cakap terlalu stress. semalam kena lagi. terus pegi hospital ambik pain killer dan antibiotic. bila dah masok zone exam ni, stress pun boleh sampai keluar darah dari telinga. apa significant-nya? tak tau lah!

kompilasi

hari ni  nak berkongsi tentang lagu2 yang dijadikan kompilasi. dimana lagu2 ini sebagai self-motivator untuk diri sendiri supaya dapat melupakan semua yang telah berlalu. masing2 ada cara tersendiri bagaimana nak melupakan sejarah hitam masing2. tengok sendiri la mana2 lagu yang boleh buat kita jadi lebih kuat...



Ku pendam sebuah duka - khadijah Ibrahim


Bercinta sudah lama
Berkasih dan bermesra
Sedang enak membuai rasa
Perpisahan tercipta

Tak guna disesalkan
Hakikat percintaan
Mungkin terpendam kenikmatan
Sebalik perpisahan...



Kau Ilhamku - Man Bai

Maafkanlah oh…
Andai lagu ini
Mengganggu ruangan hidupmu
Kau senyumlah oh…
Sekadar memori
Kita di arena ini
Kau ilhamku



Bukan Cinta Biasa - Siti Nurhaliza

Cintaku bukan diatas kertas
Cintaku getaran yang sama
Tak perlu dipaksa
Tak perlu dicari
Kerna kuyakin ada jawabnya oh...

Andai ku bisa merubah semua
Hingga tiada orang terluka
Tapi tak mungkin
Ku tak berdaya



Rahsia Pohon Cemara - Exist

Akan ku bawa kau mengembara
Menerokai alam asmara
Mengubu kota
Cinta kita



Suratan atau Kebetulan - Kenny Remy Martin

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus



Janji Manismu -Aishah


Hati membeku mengingatkan
Kata janji manismu...

oh...
Ku dilambung angan-angan
Belaian kasih sayang suci darimu
Oh kejamnya




Suci dalam debu - Iklim



Kuharapkan kau kan terima
Walau dipandang hina
Namun hakikat cinta kita
Kita yang rasa




Terasing - Sudirman


Sebuah cinta dan harapan
Menjadi mimpi berterbangan
Tersekat nafasku kabur pandangan mataku
Amat tersiksa diriku
Kerana kehilanganmu

Oh mengapakah terus mengharap menanti
Walau cukup kusedari
Kau tak kan kembali



::apa2pun yang berlaku, teruskanlah tersenyum dan tak perlu berkata apa2..mungkin itu lebih baik dari  kita menggadaikan maruah merayu pada yang tak sudi::


:-)


Saturday, April 9, 2011

Berkecil Hati

entah, bila bercakap soal berkecil hati ni, dah terlalu lama memendam rasa kepada mereka2 yang membuatkan aku rasa macam aku ni tak pernah wujud dalam satu2 keadaan. dah terlalu lama sangat memendam rasa. sampaikan satu tahap hilang yakin pada diri untuk menjadi seseorang kepada mereka. kalau dulu, bila hati terluka mahupun terguris, aku terus untuk memujuk dan kembali untuk jernihkan keadaan. tapi sekarang ni, lain jadinya. aku sampai jadi tidak endah dengan keadaan sekeliling. sampaikan tak tahu siapa mereka kepada aku.walaupun mereka adalah orang yang mungkin menjadi seseorang yang mungkin menjadi tempat aku berpaut bila aku jatuh. sungguh, aku terkilan dengan mereka, mereka dan mereka.

siapa mereka? biarlah menjadi satu rahsia bagi aku. aku dah tak larat nak menjaga hati dan perasaan orang lain sedangkan hati aku tak siapa yg endahkan. hampa yang kau rasakan, hampa lagi yang aku lalui.biarlah mereka dengan keadaan mereka yang merasa sentiasa betul dan tidak pernah ada cacat celanya.bukan aku nak katakan yang aku ni terlalu sempurna untuk setiap perkara, tapi bila aku dah mula mengatur langkah, maka tidak akan ada apa yang mampu menahan. dah lama aku pendam rasa.cuma sekarang ni baru aku rasa yang aku tak perlu berdiam lagi kerana mereka, mereka dan mereka tak pernah lansung hargai sebagaimana aku hargai mereka. 

yang seorang ni, bila mana ada sahaja masalah, bila menangis, bila sedih, mulalah mencari aku. bersandar dibahu dan meluahkan segala permasalahan mereeka. dari A sampailah Z aku mendengar. tak cukup dengan itu, setiap kudrat aku curahkan untuk membantu selesaikan masalah. sampailah aku mampu buat dia tersenyum. TAPI, bila dia dah senang, dah happy, maka aku ni pon macam tak ada fungsinya,bila aku mintak tolong perkara yang kecil, susah betul nak hulurkan tangan. aku tak mintak duit, tak mintak pertolongan yang berat2, cuma sekecil semut pun tidak mungkin. malah, aku dah block dari list FB. maka bila sampai satu tahap aku dah merasa ok, aku akan unblock semula. cuma masa yang tentukan.

orang yang kedua pula. entah kenapa, apa sebabnya, dengan tidak semena-mena berubah hati, berubah tingkah laku yang mana aku rasa seperti tidak pernah wujud dalam hidup dia. alasannya, mahu aku tumpukan pada exam yang tak lama lagi membolehkan aku bergelar pemegang ijazah. apa semua itu? nak dekat exam kan? jangan lah buat aku sedih dengan cara sebegini rupa. kenapa perlu berdiam untuk seketika hanya kerana exam. yang sepatutnya kau harus buat aku rasa gembira, senang dengan keadaan yang mana mungkin mampu memberi aku semangat juang yang tinggi nak hadapi exam. TAPI, aku mula merasa was-was dengan semua itu dan akhirnya menyusutkan rasa sayang yang dah lama wujud. yang mana mungkin memudarkan keadaan dan menghilangkan rasa "kepunyaan". dan akhirnya aku block dari list FB kerana aku tak sanggup untuk melihat gambar mahupun setiap status yang dia update. aku berkecil hati dan merasa terkilan.

yang ketiganya, orang yang aku rasa rapat tetapi terlalu mementingkan diri sendiri.aku pun tak tahu dimana silapnya bila aku katakan yang aku tidak mudah untuk mempercayai sesiapa walau baik macam manapun. bagi aku, kalaulah orang mampu menipu kita dengan cara yang paling kita tidak boleh kenalpasti, maka tidak akan ada lagi peluang kedua tentang kepercayaan dari aku. aku sudah serik, serik untuk ditipu mahupun ditikam dari belakang.ia sudah berlaku lebih dari itu. MAKA, aku terpaksa block dia dari FB aku. bukan kerana aku tidak mempercayai dia sebagai kawan, cuma aku perlukan masa untuk memperbaiki semula perasaan BERKECIL HATI yang wujud sekarang ni dalam hati aku. 

sampai satu tahap aku merasa sangat terkilan, sedih dan macam-macam lagi. aku perlukan masa untuk semua itu. dan handphone juga kini menjadi hiasan sahaja dalam locker. sebelum ni, hampir berbulan aku membawa diri dari mereka yang sebelum ini pernah menyakiti aku atau membuatkan aku berkecil hati. tiada talian sebagai penghubung, tiada laman sosial mahupun tiada apa jua medium untuk berkomunikasi. handphone dimatikan untuk jangka masa yang panjang. kerana untuk kali ini aku bertekad untuk menyedarkan mereka yang bila aku tidak wujud disisi mereka, aku jua mampu berdiri di atas kaki sendiri. biarpun hati terluka, lambat laun pulihlah ia, walaupun meninggalkan parut yang kekal disitu. aku tak kisah dah. kalau nak dikira berapa banyak plaster yang dah tertampal kat hati aku, mungkin sudah tiada ruang untuk ditambah plaster lagi. aku tak kisah. biarlah mereka bahagia dengan cara hidup mereka, 

apalah kisah aku seterusnya selepas ini...yang penting aku akan terus membawa diri yang sudah sekian lama terluka dan berkecil hati ini..aku lalui dengan setiap langkah yang berbungkus semangat yang baru. aku melangkah dan terus melangkah...


Ignorance Is Bliss






Friday, April 8, 2011

:'(


ingatan saya sangat kuat pada dia,

tetapi hati selalu memberontak untuk kata tidak

diri saya penuh dengan rasa ego

i have been missing someone so bad lately!





Wednesday, April 6, 2011

Separuh Jiwaku Pergi




INI BUKAN VIDEO LUCAH

TETAPI IMPAKNYA MUNGKIN SAMA

 VIDEO INI BUKAN BERTUJUAN UNTUK SUKA2

 TETAPI UNTUK KEGUNAAN PENDIDIKAN 
TENTANG TEKNIK
PENGGUNAAN KAMERA BERKUALITI TINGGI (DSLR)

DIBAWAH KERJASAMA PELAJAR MASSCOM BAGI  TUJUAN ASSIGNMENT


 Teraju utama



Mempersembahkan...

Separuh Jiwaku Pergi


video

ok, tolong mute kejap lagu kat sebelah kanan blog nih..

dan teruskan melayan..


Sunday, April 3, 2011

Sayu

Rasa nak menangis!
sungguh!
kalaulah ada bahu untuk bersandar... 

dah tak tahan dengan semua ni
perit rasanya
sampaikan tiada ungkapan yang boleh menzahirkan setiap rasa

Friday, April 1, 2011

Stalker!

When i was addicted to something new, i am really enthusiast over it. seriously i do, what others might says are doesn't matter. who cares for our own business? so, just get it done. for the moment, i try to figure out my new season, new Yau's season of being stalker. am not going to spill the beans here, but it just like the things which might not come across others' mind as well as they do not really know the truth of being someone, myself.

am i a stalker?

yes i did! it was  years before i have tried to stalk so many things upon others life. i love in doing so and i have learn so many awkward things. the reason of being stalker is just to learn about others life, not really get in to their business. am i a stalker? yes i am. so do you?

every people try to deny when he/she claimed to be a stalker, what was the reason? humble? good-hearted person? eff you! what if you stalks others for the reason of you likes him/her too much? does it comes to be the good reason then? you know the answer. it definitely neither wrong nor right. you are free in doing so, why should give a shit on others?

whatever it is, i do believe ignorance is bliss!!

saya juga bisa berlaku jahat jika kamu kurang baiknya pada semua...





moving towards korean lifestle, look-to-east policy, buat hal sendiri!




Thursday, March 31, 2011

Monday, March 28, 2011

minggu yg sibuk!

ok ni bukan sibuk sebab study,
ni sibuk sebab berjimba tak ingat dunia..
dah nak dekat exam, 
tapi gigih jugak tiap2 minggu turun event sana sini











next event ABPBH and Anuar Zain concert


lepas ni mesti aku menangis masa nak jawab exam!!

*bila dah terlalu banyak ketawa, pasti akan berjurai air mata